Tuesday, February 19, 2013

cikgu atau tukang sapu.....

sebelum ni pon dah pernah mengajar 3 buah sekolah yang berbeza dengan pelbagai ragam pentadbir dan pihak pengurusan... ada satu skolah ni dulu smksi kemaman... dibawah pimpinan PK Kanan Pn Maryam.. ingat lagi aku masa tu.. apa yang sangat dia tekankan adalah etika pemakaian guru serta MMI = memaksimakan masa kita mengajar(instruksional).. yg lain2 tu biasalah... jgnlah cikgu cikgi duk sibuk mari skolah nk meniaga mcm2... dah lari dari kita punya kerja hakiki.. alhamdulillah aku x termasuk lagi golongan macam tu.. InsyaAllah.. sbb meniaga mmg aku tak retiiiii....

Apa yang aku nak kongsi sebenarnya.... inilah.. etika pemakain cikgu sekarang... bagi aku , pandangan seseorang individu adalah dari luaran dulu... mmg la dont judge the book by its cover kata mat saleh... tp, nk kenal sesuatu tu mesti kena tgk cover dulu kan... contoh kalo kamu nk beli durian.. mesti la nk tgk comel ke tidakkulit buah tu kan... baru ble tgk isinya... pertama kali melangkah kt skolah smkap besalah.. mata ni melilau la tgk sekeliling.. cikgu2... sengih2...kannnn... masuk minggu kedua .. ok.... masuk minggu ketiga time mesyuarat guru..  aku pon terpandanglah sorang cikgu ni yg memang agak berumur.. cikgu lelaki... aku mmg dah mark lama dah sebenarnya sbb aku konpius sebenarnya.... dia ni cikgu rupanya.. KP Votek lagi tuuuu.. aku igtkan tukang sapu... sorry to say.. bukan niat aku nk merendahkan sesiapa dan menghina pekerjaan soerng tukang sapu atau tukang kebun.. tp dan impression aku gitu.. nk buat camne kan.. dgn pakaian x brapa nk kemas, muka moyok.. x pki tie.. mati2 aku igt kerani pejabat ke apa kannnnn... alih2 cikgu rupanya.. itulah citernya.. isi penting aku nk smpikan sbenarnya.. jaga etika pemakain kita sebagai guru adalah penting supaya bdk pon ada respek kat kita.. jgnla jd MOYOK.... nnti bdk MENGANTOK...

Sama la dgn cikgu perempuan... aish.. ada gak yg dtg skolah pki selipar weih.... kesian aku tgk...agak2 la..





Tuesday, February 12, 2013

Buku Rujukan...

Assalammualaikum,
namanya cikgu ICT... tapi takkan nak mengadap kotak2 besi je kan?Saya suka masak... eh , silap... masak nombor dua.. tapi baking cakes and cookies is the priority... sambil2 tu bole promosikan blog saya... sila singgah di sini kalau ada masa yang terluang..terima kasih..

masa zaman sekolah dulu2.. kita main salin je resepi dari buku orang.. nak beli mahal benor.. bila dah naik taraf sikit... kumpul majalah tapi yang paling best adalah mengumpul my precious baking books.. the most precious one given by my husband.. Jamie Oliver: Cook With Jamie..
my baking books


Seingatnya lah... aku ikut Jamie ni since dia buang trang tang tang lagi .. dari sekolah menengah sampai lah dia kahwin dan aku pon kahwin dan ada anak2.... lama tuuuu... dan suami aku tau.. i adored him.. Mr J... nk beli selalu buku2 ni tak ada la... bapak mahal..aku suka melepak di Kinokuniya, KLCC.. cuci2 mata je.. nak memborong tak ada lah.. stakat bawak balik sebiji tu pon dah kering dah rasa poket.. maklumlah.. bukan berpendapatan tetap lagipon...

Sesekali aku manjakan diri jugak belanja diri sendiri dengan buku2 ni... kalo orang lain shopping baju dan barang mekap tapi aku cukup puas hati kalau dapat makan best2 dan beli buku best2... zaman baca novel dah lepas sbb x sempat bila anak dah ramai ni...Antara site online aku beli buku ni kat sini la... (pastikan ada kad plastik!!!)....
  1. Kinokuniya Malaysia
  2. MPHOnline
  3. BookXcess
Tapi kadang2 ada jugak beli kat e-bay sbb tak semua buku kita nak ni ada kat Malaysia... wpun second hand punya barang tapi condition sangat tip top..  nak beli kat Amazon pon ok... ikut suka la... tepuk dada, tanya selera.. tapi yang nyata... saya suka buku2 ni...

debaran minggu pertama berpraktikum...

Assalammualaikum...
dah tiba masanya aku mulakan langkah berpraktikum di sekolah pilihan... ni aje yang paling dekat ada dekat dengan rumahku syurgaku.. SMK Ayer Puteh Kemaman.. kalau driving.. ambik masa dalam lebih kurang 20 minit jugak tapi yang best nya sbb tak ada traffic lights... yee haaaa....agak gugup dan nervous jugak walaupun dah ada pengalaman mengajar sebelum ni.. tapi bila kita dah ada ikhtisas... lagi tinggi cabarannya...

sambutan maulidur rasul peringkat sekolah
bila datang melapor diri di sekolah pada minggu pertama.. semua mata tertumpu padaku.. rasanya buka sebab rupaku yang sederhana lawa ni.. alhamdulillah dengan ciptaan Allah berikan.. tapiiii.... muka baru... eh, cikgu baru posting ke? hehheehhe... sini aku ceritakan sikit pasal sekolah ni.. pelajar x sampai seribu org,, guru lebih kurang 50 orang gitu aje... berada di kawasan luar bandar dan ada kemudahan asrama untuk pelajar..pengetua cemerlang namanya Tuan Hj Azilah bin Ahmad.. nak tau cerita lanjut psl sekolah ni , ada disediakan link tu... klik aje ya...

Perkara pertama mestilah nak tau pasal makmal komputer kan sbb di situlah segalanya akan berlaku.. OBSERVATION....takutttt.... malangnya makmal ni baru je dinaiki air banjir yang melanda daerah Kemaman baru-baru ni... rumah aku pon naik air tau...  banyak peralatan, buku-buku yang rosak.. air naik paras peha jugak tau.. mengikut guru pembimbingku Cikgu Zubaidah Razak... maka bersepah2 la barang kat dalm dan luar lab ni... sedihhhhh....

segala aset makmal yang terpaksa dibuang
dapat jadual kena mengajar budak ICTL form 1 , 33 anak didik ku... ICT form 4 , 6 orang aje.. dan Matematik tingkatan 1... yang sedihnya bila time nak ajar ictl .. komputer 3 biji je boleh guna.. MACAM MANA????...nnti saya fikirkan ya....kesian diaorang..

aktiviti bersihkan makmal lps banjir



There was an error in this gadget